top of page

Waarom kindermassage?

Veel kinderen hebben overvolle programma’s en weinig tijd om tot zichzelf te komen. Het gevolg: ze zijn moe, prikkelbaar en druk. School, vriendjes, naschoolse activiteiten,…

De wereld om ons heen wordt eigenlijk alleen maar drukker, lawaaiiger, voller en sneller.

We maken te weinig tijd om rust te creëren. Zowel de kinderen als de ouders worden overprikkeld.

Als kinderen overprikkeld zijn, worden ze huilerig en vallen ze moeilijk in slaap. Ze kunnen driftbuien krijgen, zich moeilijker concentreren of hebben nergens zin in, trekken zich terug op hun kamer, of reageren zich af op vriendjes of hun ouders. Een drukke klas, een verbouwing, een nieuwe leerkracht, of het begin van een nieuw schooljaar kan al te veel zijn.

Ook wordt er veel te weinig tijd gemaakt om elkaar aan te raken, eens een goeie knuffel geven kan al wonderen doen. Wanneer iemand wordt aangeraakt, gaat deze prikkeling via receptoren in de huid naar de hypofyse in de hersenen. Die staan in contact met het emotionele brein. Hier wordt het hormoon Oxytocine (gelukshormoon) aangemaakt die een gevoel van welbehagen en neiging tot verzorging geeft. De hoeveelheid stresshormoon ‘adrenaline’ neemt af terwijl het niveau van oxytocine en serotonine toeneemt. Beiden zijn stemmingshormonen, deze hebben ook een pijnstillende werking. Ook voor kinderen is massage geen luxe maar een noodzaak. Sinds de jaren 20 ontdekte de wetenschap dat baby's die niet werden aangeraakt ernstige risico's lopen. Zelfs als ze voldoende voeding krijgen kunnen ze sterven. Huidcontact is onmisbaar, vandaar ook dat ze nu aan kangoeroeën doen bij premateure baby's (de baby's worden met hun bloot lichaampje tegen de blote borst van mama of papa gelegd.  

Voordelen van een kindermassage:

Vergroten van het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen

Massage maakt kinderen bewust van hun eigen lichaam. Door binnen een veilige omgeving op een verantwoorde en gezonde manier ‘aangeraakt’ te worden, leren kinderen hun grenzen kennen. Ze krijgen besef van hun eigen ‘ik’ ten opzichte van de ‘buitenwereld’. Hierdoor leert een kind om beter voor zichzelf op te komen. Het kind weet waar zijn grenzen liggen en kan deze daarom ook beter bewaken. De respectvolle en liefdevolle aandacht van de massagetherapeut, of van de ouder die de kindermassage leert geven, biedt een goede basis voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling.

Stimuleren van de motorische ontwikkeling

Een kind moet eerst zijn eigen lijf leren kennen om zich te kunnen ontwikkelen. Het moet naar zijn eigen lijf leren luisteren. Hoe is mijn lichaam opgebouwd? Wat kan ik ermee? Massage helpt kinderen om zich bewust te worden van hun lichaam. Kinderen zijn bovendien voortdurend in de groei. Dit kan gepaard gaan met spanningen en pijn in de spieren die zich ontwikkelen. Massage kan hierbij ondersteuning bieden door spanningen en pijn te verlichten en de motorische ontwikkeling te bevorderen.

Verminderen van spanningen en stress

Kinderen staan dagelijks bloot aan talloze prikkels. Al deze prikkels moeten ze zien te verwerken en dat kan zeker bij heel gevoelige kinderen voor flink wat spanningen en stress zorgen. Zij kunnen ‘vol’ raken van alle indrukken die ze op een dag opdoen. Wanneer ze niet in staat zijn om deze indrukken goed te verwerken, kunnen er klachten ontstaan als gedragsproblemen, onrust, slapeloosheid, hoofdpijn, etc. Kindermassage kan hierbij helpen. Onder invloed van massage maakt het lichaam het hormoon oxytocine aan, dit gelukshormoon zorgt voor een gevoel van rust en verbondenheid. Het helpt het kind om de impact van alle prikkels te verminderen en daarmee spanningen en stress te reduceren. Kortom, de energiebalans wordt hersteld.

Meer info en prijzen: Behandelingen

bottom of page