top of page

Fibromyalgie, CVS en reuma massage

Ongeveer 5 op 100 mensen hebben te maken met ontstekingsreuma (artritis) en wellicht dubbel zoveel met slijtagereuma (artrose). Zo kunnen ook darm- en gewrichtsontstekingen samen voorkomen. Vaak staan we niet stil bij de samenhang van ons lichaam.

Het grootste nadeel van reumatische aandoeningen is dat ze niet altijd zichtbaar zijn. Vaak verstoppen mensen dat ze pijn hebben of moe zijn. Deze zaken zorgen voor onbegrip. "Je ziet er goed uit" en "ach, zo erg zal het wel niet zijn." zijn uitspraken die zeer hard binnenkomen bij wie al pijn heeft en zich doodmoe voelt.

Massage kan de ziekte niet genezen, maar wel helpen om (tijdelijk) de pijn te verzachten, helpen tegen de eenzaamheid, tegen slapeloosheid en tegen de angsten. Het zich eventjes beter voelen kan al heel deugdzaam zijn.

Fibromyalgie betekent pijn in bindweefsel en spieren. De spieren en het bindweefsel behoren tot de weke delen van het lichaam. Daarom wordt het ook wel weke-delen reuma genoemd. Fibro is een chronische pijnsyndroom en bestaat uit algemene spierpijn en spierstijfheid. Maar dit is niet het enige probleem. Andere klachten zijn: (soms extreme) vermoeidheid, slapeloosheid, depressiviteit, hoofdpijn, concentratieproblemen, geheugenstoornissen, temperatuursschommelingen en darmklachten.

Het doel van een massage

Door langzame, ritmische bewegingen activeren we het parasympathisch zenuwstelsel. Dit is het deel van het zenuwstelstel dat de organen zodaning beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Fibromyalgie klanten zijn niet in staat om in het diepe slaap stadium te komen. Tijdens deze diepe slaap worden in ons hele lichaam chemische stoffen voor heropbouw aangemaakt. Zo kunnen weefsels herstellen en wordt de groei van de weefsels bevorderd. Omdat Fibromyalgie klanten niet in deze diepe slaap kunnen komen, kan het lichaam zich onvoldoende herstellen. Dit heeft grote invloed op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme van het lichaam. Het zorgt voor de afweer tegen ontstekingen en infecties. Het bindweefsel van een Fibromyalgie klant is stijf en gespannen. Ook de spieren en de omringende organen verkeren in een constante gespannen toestand.

Dit gebied van verhoogde spanning en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenaamde tenderpoints. Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het niet in staat zijn om in het diepe slaapstadium te komen, zijn er de oorzaken van dat de Fybromyalgiepatient niet alleen hevige pijnen ervaart op deze gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting.


Welke effecten heeft een fibromassage?

Brengt lichaam en geest tot rust

Vermindert stress en pijn in het lichaam

Verlicht de spierkrampen

Versterkt het lymfesysteem

Verlaagt de bloeddruk

De spieren nemen meer zuurstof op

Verbetering van bewegingsmogelijkheden

Er komt endorfine vrij, de natuurlijke pijnstiller


Duur van de massage?

Er wordt een intakeformulier ingevuld om de klachten te bespreken. Er wordt indiviueel gekeken wat de beste behandling is en een behandelplan wordt opgesteld. Afhankelijk van de locatie met de meeste pijn wordt er gemasseerd op de rug, de benen of de nek en schouders. Deze tijd kan verlengd worden als de toestand van de fibro-klant dit toelaat. De frequentie van de behandelingen is per persoon verschillend en afhankelijk van diverse factoren.

bottom of page